Hem Skapad : 10/04/26 Senast uppdaterad : 11/10/17 19:26 / 11 inlägg

Förkylningstider  Publicerat fredag 07 maj 2010 22:36

Blogg lantlif :Lantlif, Förkylningstider

Har inte uppdaterat på ett tag, har varit helt slutkörd efter jobbet, utvecklingssamtal, klassmöten och andra ärenden och sysslor som var ett måste i veckan som gått. Allt detta med en envis förkylning i kroppen som först i torsdags bröt ut i fullo.

 

Sedan i torsdags är det soffläge framför tv:n med täcke och en kopp varmt honungs-te.

 

Trotsade förkylningen idag och hämtade våran efterlängtade lilla Magnum, eller lilla och lilla, han var faktiskt större än förväntat. Han är i alla fall en angorakanin som ska producera ull och ev. ungar så klart….bara jag får tag på en hona med stamtavla. Det underlättar ju helt klart det där med ungarna. Nåja han är ju bara barnet ännu, tids nog kommer honan.

Kommer att sätta in bild på nyklippta Magnum, men först måste han få lite lugn o ro efter resan samt börja känna sig hemma innan jag attackerar med fotoblixtrar som någon annan paparatzzi – fotograf.

 

Har även slaktat en del kaniner idag då det börjar bli slut i frysen och fullt i burarna.

Ja, ni läste rätt, jag har kaninproduktion för kött till vårt eget hushåll. Så kallade köttkaniner och de är en del av självhushållet här på gården.

Nu är det inte sådana kaniner man ser i djurbutikerna, utan speciella raser som är stora och har långt före andra världskriget avlats för köttets skull.

Kaninkött är ett väldigt magert kött och smakar någonstans mellan fläskfilé och kyckling.

Det är ett väldigt ” fint ” kött som endast serveras på de finare restaurangerna i  bl.a Stockholm.

Vi tycker det är viktigt att kunna veta att djuret, vars kött vi äter, har mått så bra som möjligt hela sitt liv, ha fått bra och näringsrik mat att växa på samt slaktats humant och sluppit stressiga och trånga transporter till slakterier. Det sistnämda påverkar köttet mer än vad man kan tro.

Man blir förskräckt när man hör barn som inte vet vart köttet som är inplastat i den svarta plastlådan på ICA kommer ifrån, som inte vet hur mjölk blir till, tyvärr är det fler barn än man tror som inte vet.

Våra barn älskar kaninkött och ser det helt naturligt att äta det fast de har stått och klappat ungarna. För dem är detta en naturlig sak.

Är man bara rädd om och sköter sina djur på bästa sätt medan de lever så ger de ett underbart kött tillbaka.

 

Maria

Permalink

En överraskningens morgon  Publicerat söndag 02 maj 2010 08:28

Blogg lantlif :Lantlif, En överraskningens morgon

Steg upp vid 6,45 för att gå ut med Wilma för att sen skynda mig att diska bort det vi inte orkade igår kväll innan jag skulle fara på jobbet.

Vem står inte och diskar, om inte min underbara son Robin{#}

Han är alltid morgonpigg, klädd och klar denna tid på dygnet, vare sig det är skola eller helg.

Han var nästan klar när jag gnuggade mina ögon för att se om jag såg rätt.

Det gör väl inget ifall jag diskar, eller, sa han med ett stort leende på läpparna.{#}

Nä absolut inte, du är superduktig sa jag och gav honom en stor kram, {#}{#} innan jag gick ut med Wilma som vid det här laget börjat dansa och prata lite högre än vanligt.

 

En söndrig diskmaskin är verkligen inte roligt, men man klarar sig gott, fast man måste handdiska. Ingen katastrof som det gärna blir då tvättmaskinen, kylen eller frysen går sönder

Nu ska jag försöka ställa till med lite frukost innan jag hoppar i duschen och sen far till jobbet.

 

Maria

Permalink

Mode -koll på en för övrigt knasig dag.  Publicerat söndag 02 maj 2010 01:30

Blogg lantlif :Lantlif, Mode -koll på en för övrigt knasig dag.

Vaknade sent idag och gick ut med hunden vid 8 - tiden, det spöregnade….., javisst, jag kan tycka att det kan vara ganska så mysigt att vara ute i regnet, men det skulle kännas bättre ifall det var ett svalt sommarregn och inte störtregn som gör den redan vår-leriga vägen näst intill oframkomlig.{#}

Ingen kunde heller ungå att se att våran vita hund Wilma hade fått sin morgon promenad.{#}

Väl hemma så stod brödbakning på listan eftersom jag varit för trött i går kväll och brödbakningen kändes helt rätt att göra på morgonen…hmmm.

Har dessutom varit rätt less på de bröd jag bakat, så jag hittade ett grahamsbröd som hette skållade grahamsbullar….kl. blev närmare 11 innan vi fick frukost….Men goda blev de och klart godkända av barnen vilket uppskattades. Av 20 bröd så är det bara 7 kvar och på någe vis ska det kanske räcka till frukost i morgon. Men å andra sidan så blir frukosten tidigare då eftersom jag ska fara till jobbet vid 10-tiden.

 

Elin ( dottern ) bakade en underbart god kladdkaka med kokosöverdrag som vi fikade vid tre-tiden.{#}

Efter det satt jag och Elin och surfade runt bland modebloggar och mode-webshoppar för att se ifall vi hittade något fint till hennes avslutning ( hon går ut 7:an )…..Fanns många fina shoppar.

Nelly.com var en av de som vi fastnade lite mer för, de hade riktigt mycket av allting faktiskt.

Maken som gått av och an, som en äggsjuk höna,  och tittat ut genom fönstret för att se ifall det hade slutat regna, kunde äntligen gå ut vid 16-tiden. Han samlar ihop kvarlämnade björkar på en skogsgallring som gjordes i vintras  ( ja. vi har naturligt vis frågat markägaren ). Nu när snön har tinat så ser man hur otroligt mycket de bara lämnar ute i skogen.

Finns mycket gratis ved där !!

Han kom tillbaka vid 18 – snåret, så sen middag blev det också, ingen ordning på torpet.

 

Valborgsmässoafton tillbringades här hemma. Samhällets majbrasa skulle inte bli något av i år så ville man se en allmän majbrasa så fick det bli i en by bortanför samhället, ca 1.8 mil enkel väg. Det var kallt ( som det nu alltid brukar vara på valborgsmässoafton ) och snöade så ingen var intresserad av att åka drygt 3.5 mil t o r  bara för att stå och titta på majbrasan. Eftersom vi inte känner särskilt många, varken i samhället och ändå mindre i byarna så skulle det vara högst otroligt ifall man då skulle träffa någon bekant dessutom.

Fast vi hade jättemysigt hela familjen hemma istället. Jag bakade hamburgerbröd och maken grillade biffarna ute under tak, blev jättegott !! Sitta inne i värmen och äta var inte heller fel.{#}{#}

Vad gjorde ni på valborgsmässoafton ?

Vore jättekul med kommentarer {#}

 

Maria

Permalink

Schampoo tillverkning och skissning av odlingarna  Publicerat torsdag 29 april 2010 15:22

Idag har jag försökt att vara ute i skogen med Wilma. Vi har traskat lite i skogen fast där var det fasligt blött tyckte jag. {#}

Wilma däremot var överlycklig när hon skuttade mellan pölarna.

Det slutade med att jag fick bestämma och vi busade på ängarna i stället.

Skissandet på trädgårdsodlingarna har fortsatt, vill ha gammeldaxa växter, träd och buskar. Gärna i bevarandesyfte…

Annat jag gjort idag är att koka mera schampo eftersom det börjar ta slut det vi har.

Det är väldigt enkelt att göra, det är bara två ingredienser man behöver och det är tvättnötter och vatten

Dessutom tar det bara 15 minuter att koka !!

Man tar mellan 16 – 18 tvättnötter och lägger i en kastrull

Fyll sedan på med 1 liter vatten

Låt koka i 15 minuter som sagt

Låt svalna ett tag innan ni häller i schampot i rena flaskor , jag brukar återanvända gamla inköpta schampoflaskor som jag sparat.

Schampot är rätt vattnigt såklart, så det är ju inte så där superdrygt som köpes,  men det är ju en billig tillverkning o andra sidan.

Nötterna kan du koka schampo på ca 6-7 gånger. Sedan byter du ut de som är söndriga och glanslösa och ersätter dem med nya nötter.

Detta schampo löddrar inte, men det är ju inte löddret som rengör ett hår utan vad schampot innehåller.

Håret blir lika rent som köpes – schampo

Du behöver dessutom inget balsam, utan schampot gör håret rent, glansigt och du reder ut håret lika lätt som om du haft balsam i.

 

Maria

Permalink

.  Publicerat torsdag 29 april 2010 14:45

Blogg lantlif :Lantlif, .
Permalink
|

öppna
stäng

Du måste vara ansluten för att skriva ett meddelande till lantlif

Du måste vara ansluten för att lägga till lantlif till dina vänner

 
Skapa en blogg